четверг, 16 апреля 2015 г.

Тірамісу

Тірамісу



Кажуть, що ви не були в Італії, якщо не спробували там тірамісу
Назва «тірамісу» (італ. Tiramisu, дослівно – «вознеси мене». Якщо завгодно – для підняття настрою. Самий популярний десерт у світі, я не жартую. Навряд чи це торт, або тістечко, як вважає багато хто. Тірамісу – щось середнє. Тірамісу – це вершковий сир маскарпоне (італ. Mascarpone), уродженець регіону Ломбардія, і вперше приготований більше 500 років тому. Тірамісу – це сухе пористе печиво савоярді (італ. savoiardi), бісквітне і ніжне, просочене алкоголем (коньяк, ром, бренді, лікер). Це кава, цукор, яйця і какао-порошок.

Інгредієнти

  • 500 грМаскарпоне упаковка
  • Печиво «Савоярди»
  • 4 штЯйця
  • 40 млЛікер (Baileys, Cointreau, Kahlua и т.д.)
  • 100 грЦукор

  • Ванілін

  • Міцна чарна кава
  • Какао-порошок

    Рецепт тірамісу. Приготування

    1. Для початку треба акуратно відокремити білки яєць від жовтків. Це нескладно, якщо не впустити яйце на підлогу, і не пошкодити жовток. Важливий момент: в тірамісу яйця використовуються сирі, без термообробки. Тому бажано використовувати виключно свіжі яйця, з джерела, що заслуговує довіру.
    2. Потрібен кухонний міксер.
    3. Білки збити до щільної, густої піни. Майстри тірамісу рекомендують перед збивання охолодити яйця і додати невелику дрібку солі. Якщо міксер автоматичний – сам збиває і при цьому повертає ємність, то ваше особлива участь у цьому процесі не потрібна. Через 12-15 хвилин у вас будуть відмінно збиті білки. Треба поставити їх в холодильник, поки готуються інші компоненти.
    4. Жовтки збити з цукром і дрібкою  білого ваніліну. Це довго! Збиті жовтки мають бути практично білими і схожими на густий крем.
    5. Вершковий сир маскарпоне викласти в окремий посуд і розім’яти лопаткою.
    6. Далі важливий момент.Продовжуючи збивати жовтки, потроху починайте додавати в них маскарпоне.Продовжувати збивати суміш до абсолютно однорідного стану.Увага: швидкість збивання найменша, краще навіть користуватися лопатку а не міксером.Багато хто скаржиться що при збиванні можливе розшарування.Дуже акуратно.
    7. Далі, продовжуючи збивати, поступово в цю масу вмішувати збиті білки.Потрібно отримати однорідну, без грудок і вкраплень, густу масу.Увага!Є скарги, що іноді при збиванні суміш шарується.Не треба форсувати процес.Щоб постаратися уникнути шарування, якщо все таки це трапляється, просто перемішуйте суміш лопаткою. Ось і все.Крем для тірамісу готовий.Поставити його в холодильник.
    8. Заваріть чашку міцної, натурально, ароматної кави без цукру. Ідеально, якщо з свіжомелених зерен.
    9. Каву охолодити до кімнатної температури.У холодну каву влити чарку лікеру.Строго кажучи, лікер і бренді, або ще що-небудь – на ваш розсуд.Ми вирішили використовувати Бейліс, хоча довго перебирали пляшки в своєму барі.
    10. Викласти на дно креманки товстий шар вершкового крему. Треба постаратися, щоб на нижній шар «пішло» трохи більше половини крему.
    11. Взяти одну печеньку «савоярді» і швидко (!) вмочити її в суміш кави і лікеру.Важливо це зробити дійсно швидко, томупористе бісквітне печиво практично миттєво вбирає в себе каву і лікер, і тут же розмокає.
    12. Вмочити і відразу ж покласти на шар крему.Якщо за площею креманки не влізе ціле печиво, його можна розламати навпіл.Треба щоб савоярді покрили всю площу крему, або майже всю.
    13. Коли всі креманки заповнені кремом і просоченим печивом, залишки крему акуратно викласти поверх печива.
    14. Какао-порошок треба посипати на тірамісу зверху.Це дуже зручно робити за допомогою чайного ситечка.Натрусити зверху какао.Кількість – за смаком.Пишуть, що можна використовувати хороший чорний шоколад.Напевно.Але, все-таки, какао – краще.
    15. Поставити креманки з тірамісу в холодильник, принаймні, на 5-6 годин. А  ще краще годин на 10-12!
    16. Тірамісу, приготований у вигляді торта, не ріжуть ножем, це поганий тон. Тільки ложечкою, або, на крайній випадок, лопаткою.
    17. А потім, приготуйте собі коханому чашку ароматної міцної кави. І спробуйте небесної смакоти тірамісу
    18. !

Комментариев нет:

Отправить комментарий